Bonaire wel-en-wee
Door: madie
Blijf op de hoogte en volg made
23 Augustus 2007 | Nederland, Amsterdam
Tijd voor wat kenmerkende anekdotes. Don't I just love this Island :D
Inchecken
Over drie weken vlieg ik naar Nederland. In het kader van 'leren om dingen op tijd te regelen, niet uitstellen en plannen' (geheel voorzien intrinsieke motivatie en externe hulpbronnen en meer psycho-babble), ging ik naar de airport om mijn ticket te checken. Daar aangekomen heb ik twee keuzes in balie, namelijk 'inchecken' en 'servicebalie'. Duidelijk, dat wel. Er zat een vriendelijk mevrouw achter de servicebalie, klaar om alle vragen te beantwoorden. Echter, toen ik mijn vraag stelde, vertelde de mevrouw dat er vandaag niemand bij de servicebalie werkte. Twijfelend keek ik naar boven, naar het bord 'servicebalie', en weer terug naar de mevrouw. Deze achterdocht waarnemend, voegde de vrouw toe: 'Morgen werkt er weer iemand voor de inlichtingen. Nu kan u alleen inchecken.' Terwijl ik berustend wegliep, passeert een vrouw met vele koffers mij. Ik kijk nog even om (ze had echt heel erg veel koffers). Aangekomen bij de servicebalie zegt de mevrouw tegen haar: 'voor het inchecken moet u bij de incheckbalie zijn mevrouw.' De vrouw met de koffers schuift twee lege balies op en wacht. 10 seconden later stapt de mevrouw achter de balie over de loopband heen en gaat achter de incheckbalie zitten. 'Goedemorgen. U wilt inchecken?'
Weersomstandigheden
Orkaan Dean woedt door het Caraibisch gebied, maar mist Bonaire. Het weer was echter wel van streek. Zaterdag heftige regen en zwaar onweer, een echte tropische storm. In Nederland zeggen we dan 's ochtends: 'wat een weer he vannacht', drinken we onze koffie en stappen wij in de auto naar werk, waarbij we onderweg vakkundig takken, stammen en dakpannen ontwijken. Niets nieuws. Op Bonaire heeft het net een ander effect. Zo valt standaard alle stroom uit op het eiland en zie je echt geen hand voor ogen. Is niet heel erg s nachts. Wat s nachts wel erg is, is de ventilator die uitvalt en de muggenafweer die daarmee verbroken wordt. Een ruwe schets: In alle warmte lig je zwetend muggen dood te slaan met de ene hand, de jeuk te verdrijven met de andere hand. Je komt nooit meer in slaap door het gezoem van de muggen, dat alleen overstemd wordt door de donderslagen van de storm. Veel gezinnen heb gewoon van 0.00 tot 4.00 buiten gezeten, kijkend naar de storm omdat slaap onmogelijk was. Iedereen was heerlijk brak in de kerk :)
Inschrijving
Na een jaar op Bonaire wordt het tijd om de legale weg te volgen en me in te schrijven als eilandbewoner. Dat doe je heel simpel: Eerst verzamel je duizenden papieren, waarvan de ene werknemer ZEKER weet dat je het nodig hebt en de ander ZEKER weet dat je versie B2-geel ervan moeten hebben. Die strekking. Na veel heen en weer gedoe met gemeente Alphen aan den Rijn, justitie en de ouders, had ik alle papieren. Wat je dan te doen staat is zo vroeg mogelijk naa het bestuurskantoor gaan om je in te schrijven. Om 8 uur begint de emigritatie, dus als je om zes uur aankomt, ben je nummer 4, ondervond ik donderdag. Heb ik daar vrolijk 2 uur staan wachten (gaat echt nergens over), ben ik ein-de-lijk aan de beurt. De mevrouw die me helpt lijkt echter niet te weten dat ik heel veel moeite heb gedaan voor de papieren en nog meer om om half zes (okee, kwart voor zes) uitmn bed te komen. Of erger nog, ze weet het vast wel, but just does not care.
Eerst moet ze heel vakkundig kritisch doen. Alsog er nog nooit mensen zich ingeschreven hebben op Bonaire. Kritisch alle papieren lezen, met ondertussen 1 oog steeds om mij gericht. Ik vertrek geen spier en probeer en zo min mogelijk crimineel uit te zien. Dan belt ze zeer zorgelijk een collega, in het papiaments, waartegen ze even een onwaarheid verkondig die ik mooi kan corrigeren omdat ik ook lekker papiaments spreek. HA. Geintegreerd!
Maar goed, mijn vrolijke pasfoto's, mijn onschuldige gezicht (ondersteund door de verklaring van goed gedrag) en de poging tot integratie hebben geen succes. Ik mis natuurlijk nog een verklaring. Ayo, kom volgende week maar weer terug. 2 uur gewacht, 4 minuten binnen.
Ja, 2 uur van tevoren ergens zijn is natuurlijk helemaal geen integratie op de Antillen....
Boneiru ta dushi!!!!
Inchecken
Weersomstandigheden
Inschrijving
Boneiru ta dushi!!!!
23 Augustus 2007 - 07:08
Geert:
Hahaha, schitterende mentaliteit daar... Het is er al net zo bureaucratisch als in Nederland. Hoe ga je dat ooit bolwerken (woordje van tom geleerd) Veel succes ermee en tot binnenkort in Nederland! -
23 Augustus 2007 - 11:30
Mami:
Wat een ambtenaren daar...ze lijken echt wel op die van hier...hopen dat het inmiddels is gelukt en ze je naar Ned. laten gaan!
Over de storm hoorden we hier op het journaal, gelukkig( voor jou...en ons ) trok het zijdelings Bonaire voorbij!Dean heeft wel een ravage aangericht.
E konta kuminsa : binti i un mita nochi...Madie a casa ...anima...joepie!!
Mi ta stima bomasha-masha hopi mi dushi ...diki sunchi di mami -
23 Augustus 2007 - 17:06
Orlando:
Den e tempo cu mi tabata biba na Aruba mi tambe a pasa den temporada di horcan manera a bo a pasa cu horcan Dean. Mi sa cu tin hopi strena y lamper, warwaru, biento i yobida constantemente. Bo a prepara bon pa e horcan ey? Mi sa cu cos nan manera inscribimento na bestuurskantoor ta dura masha largo na Antillas i Aruba. Tene pasenshi. Wel mi kier gani weita bo si bo bin Hulanda den tres siman. Riba ki dia bo ta bai bin? Cuindamento for di Hulanda. Doeiii, Orlando -
27 Augustus 2007 - 15:16
Tomp:
pfffff je komt al bijna terug... en ik moet nog een spandoek pavoiseren. Hoe moet ik dat allemaal bolwerken? 't is bekant druk zeg! -
31 Augustus 2007 - 19:34
Orlando:
Wel mami, mi no ta kere cu Madie a casa (= Madie is getrouwd). Esei kiermen cu Madie tin un esposo awor. Mi ta pensa cu bo kier bisa: "Madie ta bin cas atrobe" (= Madie komt weer thuis). Pero toch. compliment pa bo papiamento. Sigui studia bo papiamento. Podise cu nos por topa den futuro. Ayooooo, Orlando -
11 Februari 2008 - 17:49
Hey Madelon. Wanneer krijgen wij nieuwe verhalen te lezen? Groetjes. -
23 Februari 2008 - 03:00
Niek:
Tja, als collega, moet ik je natuurlijk helpen. In dit geval om je site up to date te houden... Ach doe 'k graag hoor, kan wel effe een eind in de richting kletsen, zo van he hoessie, hier is alles goed! Oh Estelle wil ook nog iets schrijven: bbnvjqieo7ggnlasku qkrgqvj qubh uqrevfpieugg8 iojgeng. Snappie?! Denk dat ze zo iets bedoeld van: Hey Madie, wazzup? Kont ku bo? Mi ta hopi contentu! Laterzzz!
Nou hopelijk staat er binnenkort weer iets NIEUWS op de site. ;-)